Vytopili jste si telefon? Co udělat než jej donesete do servisu

IP-10

Jedna nejinvazivnějších mobilních závad je právě oxidace, neboli vnik tekutiny do vnitra přístroje. Lidově se tomu také jednoduše říká vytopený telefon. Poškození vodou neodolá žádná elektronika pokud před ní není kvalitně chráněna. Je samozřejmostí, že při vytopení telefonu byste se měli zastavit v servisním centru FixTime, jinak si nemůžete být jisti, co se ve Vašem telefonu děje a oxidace jednotlivých komponent by mohla časem postupovat a závažně poškodit Váš mobil. Co ale provést v prvních krocích bezprostředně po vytopení?

1. Rychlá reakce je klíčová

Zvedněte telefon co nejrychleji z vody nebo jakéhokoli mokrého prostředí. Vypněte ho okamžitě a odstraňte veškeré příslušenství jako jsou sluchátka, SIM karta a paměťová karta.

2. Nestrkejte dovnitř žádné předměty

Nedávejte telefon do rýže ani jej nevysušujte fénem. Nechat telefon po vytopení v pytlíku s rýží je čistá fáma, která Vám proti poškození telefonu nijak nepomůže. 

3. Telefon nechte vyschnouz

Většina moderních mobilních telefonů mají pevnou konstrukci, která se dá otevřít pouze speciálními nástroji jinak by hrozilo poškození, proto jako uživatel těžko odpojíte baterii. Pokud přesto Váš telefon má uživatelsky vyjímatelnou baterii, učiňte tak.

4. Vysoušení

Nechte telefon volně vyschnout. Ideální je umístit ho na vzdušné místo s nízkou vlhkostí. V žádném případě jej nezkoušejte zapnout, dokud si nejste jisti, že je úplně suchý.

5. Kontaktujte profesionální servis

Pokud jste provedli výše uvedené kroky a stále se telefon nezapne nebo máte obavy o jeho stav, je nejlepší kontaktovat naše servisní centrum a to buďto na emailu: info@fixtime.cz nebo se můžete rovnou zastavit na naší pobočce FixTime v Praze. Nezapomeňte sdělit našim technikům i jak se poškození událo a jaké kroky k vysušení jste podnikli.

Čištění po vytopení je velmi ošidná věc. O úspěšnosti opravy rozhoduje několik faktorů včetně míry vytopení. Telefon rozebereme a kompletně vyčistíme základní desku zařízení i všechny její komponenty. Poté budeme důkladně testovat funkčnost zařízení.

Ve spoustě případů stačí k záchraně pouhé čištění známek tekutiny, někdy ale může být potřeba zkratovanou komponentu i vyměnit. Často se tak stává v případě vytopeného displeje, nebo nabíjecího konektoru. Poté bychom Vás kontaktovali s návrhem ceny a naším výsledkem diagnostiky, kde se Vám budeme snažit sdělit, jestli oprava má smysl a do budoucna bude možné se na telefon spolehnout.

V případě dotazů budeme rádi, když se nás zeptáte a doufáme, že vám tento seznam pomohl.