Jak maximalizovat životnost baterie: Návyky při nabíjení a další tipy

smartphone-charging-via-cable-car

Většina z nás - běžní uživatelé i nadšenci - neustále hledá chytré telefony s nejdelší výdrží baterie. Ačkoli nás rychlé nabíjení udržuje každý den dobře napájené, absence vyměnitelných baterií znamená, že lithium-iontové články uzavřené v našich telefonech budou s časem stárnout a zhoršovat se, což znemožní maximalizaci výdrže baterie.

Pokud jste si telefon podrželi několik let, pravděpodobně jste si všimli, že baterie nevydrží tak dlouho jako dříve, když byl váš telefon zbrusu nový. Po čtyřech nebo pěti letech mnoho telefonů bojuje, aby vydrželo celý den na jedno nabití. Podržení telefonu ještě déle může dokonce znamenat problémy s spolehlivostí, protože se můžete setkat se náhlými vypnutími.

Bohužel kapacita baterie s věkem nevyhnutelně klesá. Ale to neznamená, že nemůžete udělat nic, abyste prodloužili životnost baterie svého chytrého telefonu. Pokud jste se někdy ptali, jak je nejlepší způsob nabíjení baterie, zde jsou některé vědecky ověřené tipy, jak maximalizovat výdrž baterie.

Jaká je odpověď:

Pokud se spěcháte, tady je rychlý souhrn nejlepších tipů na maximalizaci výdrže baterie, které byste si měli pamatovat:

Vyhněte se úplným nabíjecím cyklům (0-100 %) a nočnímu nabíjení.

Místo toho pravidelně doplňujte energii do telefonu částečným nabitím. Omezování maximálního nabití vašeho chytrého telefonu na 80-90 % je pro zdraví baterie lepší než každé úplné nabíjení. Používejte technologie rychlého nabíjení a bezdrátové nabíjení šetrně a pouze tehdy, když je váš přístroj chladný. Teplota může urychlit degradaci zdraví baterie. Při nabíjení telefonu ho nepřikrývejte a udržujte ho mimo teplá místa. Nehrajte intenzivní hry, nesledujte videa nebo neprovádějte jiné náročné úkoly během nabíjení, abyste se vyhnuli teplotě a přetížení baterie. Pokračujte ve čtení pro podrobnější vysvětlení toho, které faktory prodlouží životnost vaší baterie.

Částečné nabíjení je zdravý zvyk

Jeden zejména vytrvalý mýtus o baterii je ten, že občas potřebujete úplně vybit a znovu nabít, abyste vymazali „bateriovou paměť“. Pro lithium-iontové baterie to nemůže být víc špatně. Je to zbytkový mýtus z dob olověných článků a není vhodné dobíjet moderní chytré telefony tímto způsobem.

Podle iFixit byste měli zvážit pravidelné rekalkulace stavu baterie telefonu, abyste synchronizovali jeho skutečný stav nabití s tím, co zobrazuje baterie Androidu. Můžete to udělat tím, že nabijete telefon na 100 %, ponecháte ho tam několik hodin, používáte ho, dokud baterie nezemře, a pak ji znovu plně nabijete. Tento proces je pro moderní, nové telefony většinou zbytečný. Nicméně, můžete to zvážit, pokud jste nainstalovali novou baterii nebo máte starší telefon s pochybnými ukazateli procenta baterie.

Pokud jde o každodenní postupy, částečné nabíjení je pro lithium-iontové baterie naprosto v pořádku a může prospět životnosti článků. Chcete-li pochopit, proč je to důležité, musíte ocenit způsob nabíjení baterie. Li-iontové baterie vyžadují neustálý proud a pracují při nižším napětí, když jsou blízko k vybití. Toto napětí postupně roste, jak se článek nabíjí, ustaluje se kolem 70 % nabití, než proud začne klesat, dokud není kapacita plně nabitá.

Menší, ale pravidelné doplňování je mnohem lepší pro Li-iontové baterie než dlouhé úplné nabíjecí cykly.

 

Vyhněte se nabíjení v klidu

Nabíjení přes noc nebo ve stojanu během dne je velmi častým zvykem, ale není to doporučeno z několika důvodů (starý mýtus „přebíjení“ není jedním z nich). Zaprvé, trvalé trickle nabíjení plné baterie může způsobit pokovení kovového lithia, což snižuje stabilitu v dlouhodobém horizontu a může v řídkých případech vést k systémovým poruchám a restartům. Za druhé, jak bylo zmíněno výše, zanechává baterii ve vyšším napěťovém stresu při 100 %. Za třetí, a nejdůležitější, vytváří nadbytečné teplo způsobené ztrátou výkonu.

Ideálně by se zařízení mělo přestat nabíjet, když dosáhne 100% kapacity baterie, a pouze občas zapnout nabíjecí obvod, aby občas doplnilo baterii - nebo alespoň snížit nabíjecí proud na velmi malé hodnoty.

Zatímco některé telefony vypnou nabíjení, jakmile jsou plné, mnohé si vytáhnou až půl ampéru a někdy i více ze zásuvky. Vypnutí chytrých telefonů v mnoha případech nedělá žádný rozdíl. Ačkoli to není obrovské množství energie, váš telefon nebude tak rychle ochlazovat a bude nadále cyklovat část baterie, což vede k mini cyklům.

Teplo je nepřítel dlouhé životnosti baterie

Baterie, která je v plném stavu nabití vystavena vysoké teplotě, je nejhorší z možností a první věcí, kterou je třeba při nabíjení telefonu vyhnout se. Takže nenechejte telefon pod polštářem přes noc nebo ho nepřipojujte na palubní desku auta v horký den. A pokud jej používáte, bezdrátové nabíjení může ovlivnit zdraví baterie, pokud telefon nebudete udržovat chladným.

Technologie rychlého nabíjení jsou diskutabilní záležitostí, protože vyšší proudy a napětí vedou k teplejšímu zařízení. S kapacitami přesahujícími 60 W a tlačící až na 100 W dokonce i ve chytrých telefonech rychlé nabíjení brzy vede ke ztrátě zařízení. Rychlé nabíjení je v pořádku pro malé doplnění, ale mnoho standardů, které jsme testovali, pravidelně přesahuje 40 °C při nabíjení déle než několik minut, jak ukazuje graf níže.

Zanechání telefonu k rychlému nabíjení na 5 až 15 minut nezpůsobí závažné problémy s přehříváním, ale určitě nedoporučuji je používat na úplné nabití. Místo toho byste měli použít rychlé nabíjecí řešení s teplotním vědomím nebo přepnout na pomalejší nabíječku, zejména pokud plánujete připojit telefon přes noc.

Jak maximalizovat dlouhodobé zdraví baterie chytrého telefonu

  • Menší pravidelné cykly nabíjení a udržení telefonu chladného jsou klíčovými věcmi, které si je třeba pamatovat. Musím však upozornit, že různé telefonní baterie vždy stárnou trochu jinak v závislosti na tom, jak s nimi zacházíme.
  • Můžete udělat několik věcí, abyste zvýšili výdrž baterie. Doporučujeme snížení jasu obrazovky, nastavení funkce časovače, omezení push notifikací a používání režimů úspory energie, když telefon nepotřebujete příliš často.

  • Pro maximalizaci výdrže baterie byste měli telefon nabíjet, když dosáhne 30% stavu nabití. To však není vždy možné.

  • Pro maximalizaci životnosti baterie zvažte nabíjení chytrého telefonu na 80% stavu nabití, ne více.

Jsme v době, kdy chytré telefony vydrží déle než kdy jindy. Většina vlajkových lodí nabízí vysokou výdrž výdrž baterie, jako například Galaxy S23 Ultra, iPhone 12 Pro Max a Google Pixel 8 Pro se vyznačují.

Pokud si nejste jisti výdrží baterie v telefonu, nebo potřebujete poradit, kontaktujte nás! Jsme každý den na naší infolince 733 399 899 nebo na emailu info@fixtime.cz